Policajti v slovensko-poľskom pohraničí budú užšie spolupracovať

30.10.2007 Prešov

Prešov 30. októbra (TASR) - Hlbšiu spoluprácu policajtov SR a Poľska v prihraničných krajoch a vojvodstvách najmä výmenou informácií a materiálov zakotvuje protokol, ktorý dnes podpísali v Prešove.
Je dodatkom k bilaterálnej zmluve o spolupráci v boji proti trestnej činnosti a spolupráci na prihraničných územiach, podpísanej vo Varšave 23. marca 2004.
Protokol - prvý svojho druhu a časovo neobmedzený - podpísali krajskí policajní riaditelia v Prešove a v Žiline a vojvodskí velitelia polície v Katoviciach, Krakove a v Rzeszowe.
Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove František Leško po podpise dokumentu pre médiá vyhlásil, že intenzívnejšie kontakty si predstavuje predovšetkým v spoločných preventívnych hliadkach na cestných úsekoch, kde je najvyššia dopravná nehodovosť. Ďalšou oblasťou spoločného záujmu je aj odhaľovanie páchateľov trestných činov, predovšetkým návodcov a ich organizátorov, prepojených zločineckých skupín.
Vojvodský veliteľ polície v Krakove Andrzej Rokita vidí spoluprácu v lepších službách polície pre turistov z oboch strán hranice, v rozvoji kontaktov v oblasti kultúry, športu, sociálnej oblasti a v školeniach. Zdôraznil, že po vstupe oboch krajín do schengenského priestoru pribudnú povinnosti poriadkovým policajtom.
Podľa protokolu sa policajti spoja pri rôznych projektoch prevencie trestnej činnosti, projektoch s využitím eurofondov a spoločne budú postupovať počas krízových udalostí v dôsledku živelných pohrôm a technických havárií.
 

Vyberte región

mark